tiistai 24. marraskuuta 2009

Pyörän koko


Olipa pyörätyyppi mikä tahansa, oikean kokoisella pyörällä ajaminen on tehokasta, turvallista ja ennen kaikkea mukavaa. Harrastepyörissä, joilla saatetaan ajaa haastavissa maasto-olosuhteissa tai usean tunnin lenkkejä, oikean koon merkitys korostuu entisestään.

Lastenpyörät:

Lastenpyörissä on yleensä vain yksi runkokoko kustakin mallista ja koot on eritelty pyöräkoon perusteella (12",16",20"). Eri valmistajien runkomitoituksissa on toki eroja, mutta yleisesti lastenpyörien eri koot soveltuvat seuraavasti:
12" - 89-100 cm
16" - 100-115 cm
20"- 115-130 cm
24" - 130-150 cm

Citypyörät:

Kaupunkikäyttöön tehdyissä peruspyörissä on yleensä saatavilla yhtä tai kahta kokoa kustakin mallista. Niissä soveltuvuus eripituisille kuskeille on yleensä ratkaistu säädettävällä ohjainkannattimella ja riittävällä istuimen säätövaralla.

Hybridi-, maasto- ja maantiepyörät:

Ns. aktiivikäyttöön suunnitelluista pyörämalleista löytyy yleensä vähintään kolme eri runkokokoa. Useilla valmistajilla on lisäksi naisille suunniteltuja rinnakkaismalleja joiden runkomitoitus poikkeaa miesten vastaavasta. Näille pyörätyypeille on mahdotonta antaa yleispätevää kokotaulukkoa, sillä eri valmistajien kokomerkinnät ja runkojen mitoitukset poikkeavat toisistaan.

Kokomerkinnät

Polkupyörien runkokoot ilmoitetaan yleensä tuumissa tai senttimetreissä. Tämä koko tarkoittaa useimmiten mittaa keskiön keskeltä pystyputken päälle (mitta A). Mitta kertoo siis pyörän rungon korkeuden, mutta tätä mittaa ei kannata tuijottaa sokeasti. Monesti korkeutta tärkeämpi mitta on vaakaputken pituus (mitta B). Vaakaputken pituus vaikuttaa siis satulan ja ohjaintangon etäisyyteen joka puolestaan vaikuttaa ajoasennon muodostumiseen.

Mikä koko minulle ?

Oikean runkokoon määrittämistä varten löytyy laskureita (esim. http://www.bikebuster.com/frame-guide.html ) mutta nämä eivät aina anna absoluuttista totuutta. Kuten mainittu, eri pyörätyypeissä ja malleissa käytetään erilaisia mitoituksia eivätkä runkokorkeudet ole suoraan vertailukelpoisia keskenään.

Myös ihmisten mittasuhteet ovat yksilöllisiä ja siksi onkin äärimmäisen tärkeää varmistua oikeasta koosta koeajolla. Kunhan runkokoko on lähtökohtaisesti oikea, pieniä hienosäätöjä voidaan tehdä satulan pituussuntaisella säädöllä tai ohjainkannattimen pituutta vaihtamalla.

Uuden pyörän valinnan vaikeus


Osalle pyöränostajista oikean pyörän valinta ilmenee varmasti kristallinkirkkaana. Harrastusvuosia saattaa olla takana jo kymmeniä ja ajatus juuri itselle sopivasta menopelistä on iskostunut takaraivoon. Kaikki pienet nyanssit rungon mitoituksessa ja niiden vaikutukset ovat hyvin tiedossa.

Monelle uuden pyörän hankintaa suunnittelevalle asia ei kuitenkaan ole näin selvä. Ystäväpiirissä saattaa olla aktiiviharrastajia joiden suosituksia kannattaa ehdottomasti kuunnella. Tulee kuitenkin muistaa, että he saattavat puhua erityisesti omien mieltymystensä pohjalta. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

Uutta pyörää valitessa mieli kannattaa pitää avoimena, sillä ennakkoon vieraalta vaikuttava vaihtoehto voi yllättää positiivisesti. Eri pyörätyyppien kokeilu kannattaa.

Pyörän hankintaa harkitsevan kannattaa kysyä itseltään muutamia peruskysymyksiä valintaprosessin helpottamiseksi:
1. Missä tulen pyörää pääasiassa käyttämään? (kaupunki,maantie,hiekkatiet,metsäpolut)
2. Tulenko käyttämään pyörääni ympärivuotisesti?
3. Onko käyttö kuntoilua,retkiä,arkikäyttöä (tai kenties kaikkia)?
4. Kuinka pitkiä matkoja pääasiassa ajan?
5. Kuinka paljon olen valmis näkemään vaivaa pyörän ylläpidon suhteen?
6. Onko minulla erityisvaatimuksia pyörän suhteen (varusteltavuus jne.) ?

Seuraavissa lyhyissä teksteissä valotetaan eri pyörätyyppien ominaispiirteitä, ajateltua käyttötarkoitusta ja niiden soveltuvuutta eri käyttöön.
Eri merkkejä ja malleja on useita, joten toivottavasti näistä pienistä tietoiskuista on apua.